De pilot wordt gedaan omdat het volgens de staatssecretaris zal helpen een beter beeld te krijgen van de praktische uitvoerbaarheid, de afspraken die partijen onderling moeten maken en de baten die verwacht kunnen worden, zoals het effect op bereikcijfers. Het is van belang dat de pilot op een serieuze manier opgezet en getoetst wordt. Dat betekent op een relevant tijdstip en plaats en met een representatief publiek. Er is al veel langer sprake van regionale nieuwsvenster op een van de landelijke tv-netten.
Het Kabinet Rutte-Asscher scheef in de Mediabrief van 13 oktober 2014 dat intensievere samenwerking tussen de landelijke en regionale omroepen kansen biedt om het media-aanbod te versterken. Onder andere zouden regionale nieuwsvensters op de landelijke zenders geïntroduceerd moeten worden zodat de landelijke omroep een omroep is voor heel Nederland.
Op verzoek van het Kabinet hebben ROOS en de NPO een rapportage opgesteld en daarin aan staatssecretaris Dekker van OCW aangegeven op korte termijn te willen starten met korte regionale nieuwsvensters op een landelijk tv-net. In de rapportage staat dat dergelijke nieuwsvensters het bereik van de eigen tv-kanalen van de regionale omroepen stimuleren, dat via een landelijke zender grote groepen (nieuwe) kijkers op de hoogte gebracht worden van het nieuws uit de regio, dat het rendement vergroot van de regionale nieuwsproductie en dat het totaalaanbod van de landelijke omroep vervolledigt. In de rapportage is aangegeven dat de samenhangende kosten niet door de NPO en regionale omroepen gedragen kunnen worden en dat mediawettelijke aspecten nader met het Ministerie bekeken moeten worden.
Mede op aandringen van de Tweede Kamer wordt er nu dus een vervolg gegeven aan de discussie in de vorm van een pilot. De RPO dringt al langer aan op voortgang in dit dossier en wil graag snel van start. Een pilot zou wat de RPO betreft rond de zomer van 2017 uitgevoerd moeten zijn zodat in 2018 in heel Nederland regionale vensters van start gaan.