Naast de uitwisselingen en het online-nieuws deden de NOS en de regionale publieke nieuwszenders ook een aantal researchprojecten samen. Onderzoek naar de werkdruk onder leraren, de drijfveren van raadsleden of het oordeel van leden van sportverenigingen over hoe gezond hun sportvereniging nu echt is bijvoorbeeld. Verder gaven in de aanloop naar de Kamerverkiezingen 42.000 Nederlanders hun mening over onder meer de verkiezingsthema’s, de betrouwbaarheid van politici en politiek én het ‘boze witte man’-gevoel.
Samenwerking verlengd
De NOS en de dertien regionale omroepen werken al langer samen. Afgelopen maand is een nieuwe samenwerkingsovereenkomst getekend, voor de periode 2018 tot en met 2020. Het past in de ambities uit het concessiebeleidsplan Liefdevoorderegio om samen te werken binnen het publieke bestel en om het bereik van de regionale omroepen te vergroten.
Gerard Schuiteman van Stichting Regionale Publieke Omroep (RPO), het samenwerkingsorgaan van de regionale omroepen: “Publieke samenwerking is belangrijk, niet in de laatste plaats voor de impact van de regio. Er is geen NOS Journaal meer op radio of tv of er zit regionaal nieuws in. Ook op het gebied van opleiding, detachering en techniek weten de NOS en de regio elkaar steeds vaker te vinden”. Zo maakte vorige maand Omrop Fryslân bekend het redactiesysteem van de NOS te gaan gebruiken. Eén van de voordelen is dat het veel makkelijker wordt om nieuwsitems uit te wisselen. Bij Omroep Zeeland functioneert het systeem al bijna twee jaar tot grote tevredenheid.
Ook hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws prijst de samenwerking: “Die wordt steeds substantiëler, waardoor wij nog dieper in de haarvaten van de samenleving kunnen doordringen. De regionale omroepen op hun beurt kunnen sneller en makkelijker bij het binnen- en buitenlandse nieuws. Zo blijven wij werken aan ons doel: de nieuwsconsument zo volledig mogelijk informeren.”
Foto: Journaal 21 juni 2017 12.00 uur op NPO1 met Dionne Stax en Cindy de Koning